3 Şubat 2011 Perşembe

sosyal ağın mantığı ne?
“Keep your friends close, and your enemies closer” yani Türkçesiyle “Dostlarını yakın, düşmanlarını daha da yakınında tut” öğüdü birçok sosyal ağın mantığını da açıklıyor.
İlk bakışta herkes hayır sadece bilgi kaynaklarıma ve arkadaşlarıma ulaşmak için facebook veya twitter gibi sosyal mecraları kullanıyorum dese de, rakip markaların sitelerine göz atma, liseden gıcık olduğunuz eski tanıdıklarınızı ekleme veya akrabaları çatlatmak için havalı resimler yükleme… Hepsi aynı mantığın ürünü. Birçok insan kendisini takip edenler arasında herkesin de iyi niyetli olmayabileceğini bilerek davranıyor artık.
Örneğin varolan facebook profilini iş odaklı kullanmaya başlayıp aile ve yakınlar için kısaltılmış isimlerle yeni profil açılabiliyor. Gizli tutulmamış birçok profil twitterdan kayıtlı olarak takip edilmese de sayfa olarak açılıp bakılabiliniyor. Rakip firmadaki arkadaşınızın profilinden o markanın hangi ajansla çalıştığını öğrenebilir, yılbaşı kutlamasını hangi mekanda yapacağını herkesten önce bilebilirsiniz. Hatta işten çıkacağını statuslerinden öğrendiğiniz bir arkadaşınız varsa, ilan daha çıkmadan bile şirkete başvurabilir, düşmanlığın sınırlarını zorlarken birçok ağda birçok kişiyle arkadaş görünebilirsiniz.
Yani gerçek hayatta var olan çıkar ilişkileri ve network odaklı yapay ilişkiler, sosyal medyada dijital kimliğimizin etrafını da sarmak üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder