13 Temmuz 2011 Çarşamba

Kelimelerini Değiştir Dünyan Değişsin...

kalıplaşmış cümlelerin dışına çıkıp farklı kelimelerle bezesekte cümlelerimizi,hayatı daha farklı açıdan yakalasak..istediğimiz yere zum yapabilsek,istediğimiz yeri silebilsek ve istediğimiz yeri "fotoshop"la daha da taçlandırsak..mümkün müdür?mümkündür elbet tılsımlı kelimelerin etkisiyle belki bugün ve diğer günler daha başka bir yaşamın kapıları aralanır..belki asla dediğimiz birçok şey vazgeçemediğimize dönüşür..yada tam tersi olur..olur mu olur..her yeni gün nelere kadirdir kimbilebilir..
anlama sorunsalımız var bizim..birşey anlatmaya başladığımızda anlaşılma olasılığımız karşımızdakinin anlama kanallarının hangi tarafa doğru açık olduğuyla ilintili..bunuda kişinin hayata bakış açısı belirliyor..geldiği noktaya onu getiren bütün hissiyatları..

eğer anlatmaya çalıştığınız kişinin sizi doğru anlamasını bekliyorsanız doğru kelimeleri bulmanız gerekiyor ya da dağdan tepeden dolana dolana incık cıncık her ayrıntıya girerek anlatmaya çalışmanız gerekiyor..bu da hızlıca akıp geçen zamanda herkesinde bir o kadar meşgul olduğu bu kainatta büyük çaba gerektiren bir iş olsa gerek.

ya da doğru kelimeyi doğru zamanda kullanmaktan geçerki tüm mesele bunda,da zaten hepitopu az bir kelime hazinesiyle konuşan ülkem insanı için aritmetik bir zeka şart..

kullandığımız kelimeleri düşündüğümüzde öyle de şiirsel bir melodisi vardır ki güzelim türkçemin her duyguyu dosdoğru ifade edebilecek nice kelime barındırır kendinde bir hazinedir dilim.ancak değişen yaşam koşulları,teknolojinin ilerlemesi,herşeye olduğu gibi kelimelerimize de cümlelerimize de duygularımıza olduğu gibi ket vurdu.

dilimiz engelli,duygularımız engelli,insanlığımız engelli,hayatımız engelli..o kadar çok engelimiz var ki herhangi bir organımızın olmaması veya onu normal şekilde kullanamamız gerekmiyor engelli olmamız için.her geçen gün engellerimize bir yenisini daha eklemiyormuyuz,hemde hergün çoğalarak..hergün ne kadar çok özümüzden uzaklaşıyoruz o kadar çok engellere sahip oluyoruz.

kısa hatırlatma:

"Türkiye’nin nüfusu 2000 yılı DİE Genel sayımının kesin olmayan sonuçlarına göre 67.844.903 kişi. Türkiye’deki ortalama hane halkı büyüklüğü ise 4,64. Bu sonuçlardan yola çıkarak Türkiye’de toplam 15.204.227 hane olduğunu söylemek mümkün. Türkiye’nin 15 yaş ve üstü nüfusu ise 47.799.287 kişi.

Yapılan araştırma sonucunda, Türkiye’nin 100 hanesinin 5,4’ünde 1,23 engelli bir vatandaşa rastlamak mümkün. Bu da yaklaşık 821.028 hane etmekte. Türkiye hane halkı büyüklüğünü 4,64 kabul ettiğimizde, engelli vatandaşlardan ortalama 3,807,293 kişi etkilenmekte. Türkiye’de ailesi ve/veya yakınları tarafından engelli (Bedensel, Zihinsel, Görme ve İşitme) olarak tanımlanan yaklaşık 922.000 kişi olduğu saptandı.

Tespit edilen yaklaşık 922.000 engelli kişinin soru formunda belirtilen kriterlere göre dağılımı yaklaşık olarak aşağıdaki gibi:

. Zihinsel Engelli: 199.000 kişi
. Bedensel Engelli: 536.000 kişi
. İşitme Engelli: 109.000 kişi
. Görme Engelli: 77.000 kişi (ntvmsnbc)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder